koronawirus-baner

Historia pizzy

Solo GustoPizza jak wiadomo to potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego lub drożdżowego, posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Tradycyjnym miejscem spożywania pizzy są pizzerie, takie jak Solo Gusto w której jako jedynej pizzerii w Kostrzynie ciasto jest przygotowywane z wykorzystaniem tradycyjnej receptury piwowarskiej. Dodatek ten, sprawia, że ciasto pizzy staje się daniem łatwo przyswajalnym dla organizmu, zdrowym.

Solo GustoWracając do historii to potrawę w rodzaju pizzy podawali już starożytni Grecy. Z Grecji (ok. 500 p. Ch.) pizza przywędrowała do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza miała powstać w 1889, kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem (Margherita i Umberto di Savoia). Tamtejszy piekarz, niejaki Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mozzarella i bazylia. Nazwano ją margherita.

Istnieje wiele odmian pizzy z licznymi dodatkami. Mogą to być m.in. pieczarki, cebula, pomidory, oliwki, ananas, wędlina, krewetki, kapary, bekon, szynka  a nawet słodkie owoce i sosy. W Solo Gusto można spróbować niemal wszystkich znanych, w tym „Czterech serów”, „Diablo Kinga” i najnowszą  pizzę z serem, szynką, bekonem, cebulą, papryką, szczypiorkiem, jajkiem i kiełbasą o wdzięcznej nazwie Farmerska.

To nie koniec. W Solo Gusto poza topową 50 centymetrową Familiją za 34,90 zł można zjeść oparty na niemieckim mięsie kebab i zakochać się we włoskich lodach. Fanów pizzy napewno ucieszy informacja, że jedna z najpopularniejszych pizz – Capriciosa w wersji 33 centymetrów w promocji do końca czerwca jest za 13,90 zł co oznacza, że nie pozostaje nam nic innego jak tylko zakochać się w pizzy. Okazuje się zatem, że pizza jest jednym z najstarszych dań jakie spożywa ludzkość, a w dodatku dzięki sięgnięciu do tradycyjnych receptur przez Solo Gusto może ona być zdrowa. A po pizzy warto zjeść deser - pyszne, włoskie lody... zapraszamy!

solo 3

biuro

KORONAWIRUS

01-korona
OGÓLNE ZALECENIA 
 
mycie
JAK MYĆ RĘCE?
 
02-podejrzenie
PODEJRZEWASZ ZARAŻENIE?
 
seniorzy
INFORMACJE DLA SENIORÓW
 
06-zalecenia
ZALECENIA (4.04.2020)
 
koronawirus-baner 
WIĘCEJ:

INFORMACJE

plan

 
containers-377030 960 720
HARMONOGRAM
WYWOZU ŚMIECI
 
rozklad
ROZKŁAD JAZDY:
komunikacja miejska
od stycznia 2020 r.
meble

WIDEO czyli bez komentarza....

tvp3 60
Kostrzyn w latach '60 XX wieku
(TVP Gorzów Wlkp) - część I
 
lata60-2
Kostrzyn w latach '60 XX wieku
(TVP Gorzów Wlkp) - część II
 
Kresowianie-Lubuszanie
film dokumentalny
 
Trudne początki.
Młodość na ziemiach zachodnich 1945-1956

[WIĘCEJ WIDEO]

  Adres redakcji:
Nasz Kostrzyn
Os. Słowiańskie 21/2
66-470 Kostrzyn nad Odrą
Bartłomiej Suski
redaktor naczelny

redakcja@naszkostrzyn.pl
tel. 602 663 913
   

znajdziesz nas w gazecie

logo